SAMENWONEN | HOE IS DAT EIGENLIJK?

Day After Lifestyle SessionJe komt af en toe misschien wel eens tegen op min blog dat ik met mijn vriend samenwoon. Ik heb er eigenlijk nooit echt iets uitgebreids over geschreven, tot nu dus! Ik woon onderhand al iets langer dan een halfjaar samen met mijn vriend in een appartementje in Utrecht, dus echt een expert ben ik nog niet. Toch heb ik al heel wat geleerd in die 7 maanden, want hoe is dat nu om opeens samen te wonen?

Hoe, wat, waar?

Ik was 21 toen ik ging samenwonen, best jong natuurlijk maar het liep eigenlijk gewoon zo. Ik was destijds 2.5 jaar met mijn vriend samen en ik had al 3 jaar op mezelf gewoond (waar ik echt heel veel geleerd van heb). Ik ging stage ging lopen bij Margriet in Hoofddorp en mijn vriend in Amsterdam en aangezien we beide apart in Tilburg woonden maar dus ook allebei wilden verhuizen vanwege de reisafstand, leek het ons eigenlijk heel raar om apart een ‘kamer’ te zoeken. Daarnaast schijnt het veel makkelijker te zijn om met z’n twee iets te vinden in een stad zoals Utrecht én we waren dus al een tijd samen: 1 + 1 = 2. Na een maand hadden we eigenlijk al iets gevonden en niet veel later woonden we er al!

Altijd samen

Het grootste ding waar je aan moet wennen is natuurlijk het feit dat je áltijd samen bent opeens en dat kan best spannend zijn in het begin. Voorheen kon je je wel eens terugtrekken wanneer je even ‘ruimte’ nodig had voor je eigen dingetjes en dan zag je elkaar een dag of twee later wel weer. Om die reden wilden we perse een apartement met 2 ruimtes, zodat je je toch even kan terug trekken wanneer je dat wilt. We hebben dan ook een bureau op onze slaapkamer staan met een pc. Toch gebruiken we dit zelden, want we kunnen ook heel makkelijk onze eigen dingetjes doen terwijl we in dezelfde ruimte zijn.

boom1

Zo ga je dan opeens ook heel burgerlijk samen een Kerstboom optuigen

Tijd vrijmaken

Een gevaar van het ‘altijd samen zijn’ is natuurlijk dat je elkaar wel ziet/spreekt, maar eigenlijk niet echt 100% aandacht aan elkaar besteed en veel buiten de deur met vrienden doet. Wij bespreken dan ook hoe onze week eruit ziet om zo wat avonden te kunnen plannen om écht samen iets te kunnen doen. Eigenlijk precies zoals we dat vroeger ook deden: dates plannen haha. Tegelijkertijd zorgen we er ook juist voor dat we genoeg onze eigen vrienden zien, want dat blijt natuurlijk ook belangrijk.

Spullen kopen/inrichting

Tja, dit kan soms nog wel een dingetje zijn. Gelukkig hebben mijn vriend en ik best wel erg dezelfde smaak qua inrichting, dus dat scheelt een hoop (op een lelijk beeldje van hem na kuch). Wij hebben de helft van zijn meubels en de helft van die van mij bij elkaar gevoegd (jouw bank is mooier, maar mijn bed, nee dat beeldje gaat écht niet mee etc) en daarnaast nog een hele hoop losse spullen bijgekocht (vloerkleed, stoelen, stofzuiger, planken, schilderijen, lampen etc). Zo werd het echt een plekje van ons samen. Qua betalen hebben we een en/of-rekening: 1 rekening met 2 betaalpassen waar we elke maand een bedrag op storten. Werkt heel makkelijk en fijn!

hertjes

Samen schilderijen kiezen woew

Vrienden op bezoek

Dan heb je het hoofdstuk ‘vrienden’ nog. Eerst kon ik met mijn vriendinnen een film kijken en andere meisjesachtige dingen doen en mijn vriend had game/bier/whatever-jongens-doen avondjes met vrienden, maar dat is nu wel iets lastiger. Zoiets doen we natuurlijk nog steeds maar we proberen dan meestal er voor te zorgen dat de ander dan ook wat gepland heeft (buiten de deur haha). Voordeel is juist ook dat het ook heel gezellig is om meer betrokken te worden bij de andere groep. Tuurlijk, je kent elkaars vrienden wel maar je leert ze toch anders kennen wanneer ze ook bij ‘jou’ in huis komen.

Vooral heel erg leuk

Maaaar de conclusie is dat het vooral super leuk is om samen te wonen! Je wilt graag bij diegene zijn en dat ben je op deze manier het meest (duh). Wanneer je thuis komt van een lange dag weet je dat er altijd iemand is waar je je ei bij kwijt kan. En tuurlijk, het kan in het begin nog wel eens even lastig zijn (soort van territorium afbakenen idee – trust me) maar je komt vanzelf wel tot een goed compromis. Ook qua taakverdeling en dingen die de een anders doet dan de ander moet je misschien nog aan wennen, maar dat loopt vanzelf los. Kijk er vooral niet te zwaar naar. Samenwonen wordt vaak gezien alsof je echt al getrouwd met iemand bent, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als het niet werkt dan zie je dat dan wel weer. Ik ben in ieder geval een heeeeel tevreden (doch burgerlijke, tja dat hoort er dan ook een beetj bij hah) samenwonende.

En oja, wat mijn vriend er leuk aan vind:

“Gewoon dat je lekker samen bent, dat is fijn. Samen boodschappen doen en koken of een film kijken wanneeeeer je maar wilt. Je hebt iets met z’n tweetjes: dit appartementje is echt ons ding. En natuurlijk dat jij er altijd bent”.  Haha, nou dat lijkt me duidelijk toch?

Bron: header foto