NIEUWJAAR PLANNEN PRESSURE | ‘WAT GA JIJ DOEN’

nieuwjaarNog een paar dagen en het is alweer 2016; unk! Geheel in lijn met deze gebeurtenis wordt de spannende vraag ‘Wat ga jíj eigenlijk doen met Nieuwjaar?’ minstens 54 keer gesteld.

Logisch dat mensen er naar vragen, het is hét grootste feest van het jaar en je kunt er natuurlijk ook niet echt omheen:

  • Er is de hele dage niks fatsoenlijks op tv (en nee, de Ik Houd Van Holland special beschouw ik niet als tv)
  • Gaston zwaait met ouderjaarsloten in je face
  • Alles is gesloten op de dag zelf
  • Facebook staat vol met mensen die aanwezig zijn bij evenementen a la ‘Diepe deuntjes @ New Year’s Eve’ met toegangskaarten rond de €50
  • Wafelkramen zijn opeens oliebolkramen geworden
  • De vraag ‘Wat ga jíj doen met Nieuwjaar?’ wordt naar het einde van December toe met exponentiële groei gesteld.

En dat laatste brengt een social pressure met zich mee, antwoorden als ‘Partyen tot de zon weer opkomt’ en ‘Ik heb drie feestjes dus ga overal even langs’ klinken heel erg cool, maar de hele dag in bed liggen met pizza, Netflix en een warme pyjama klinkt ook best fijn, niet? Toch betrap ik mezelf er wel eens op dat ik ook antwoord in trant van ‘Er zijn een paar feestjes, ik moet nog even kijken’ (en die feestjes zijn er ook daadwerkelijk hoor haha), maar eigenlijk weet ik al dat dat hem niet gaat worden. Want dit jaar, dames en heren, vier ik het weer eens thuis!

Nee niet alleen natuurlijk. Mijn vriend en ik hebben elkaar weinig gezien afgelopen maand (ja, dat kan echt wanneer je samenwoont), vanwege scriptie, werk en alle druke Sint en Kerst festiviteiten, dus dit leek ons ook eens fijn. Wanneer ik dit als antwoord geeft op dé vraag, reageren mensen altijd heel positief: ‘Oh echt, fijn joh! Lekker!’. Probeer het eens zou ik zeggen, denk ik dan.

Maar goed, wanneer je dus voor de thuis-optie gaat, zit je alleen met één probleem: wanneer je helemaal klaar ligt voor de chill sessie die dag, heb je opeens door dat je vrienden allemaal toffe dingen aan het doen zijn. Foto’s met champagneglazen en sterretjes die ‘2016’ vormen verschijnen in de cloud. ‘Had ik nu toch niet naar dat ene feestje moeten gaan?’ – spookt er dan meestal door mijn hoofd. Nee, dit jaar niet, thuis blijven is ook oké.

En nu ben ik benieuwd, wat zijn jullie plannen met nieuwjaar? (ja, daar is die vraag weer hè).