I GOT 99 PROBLEMS BUT A BOOK AIN’T ONE

boekYou either love it or hate it: lezen. Al zolang ik me kan herinneren is lezen iets wat ik graag doe. Toen ik klein was spendeerde ik al mijn zakgeld aan boeken: van Meester Jaap tot de hele Hoe Overleef Ik  en Lena Lijstje (anyone?) – serie, ik kocht het allemaal. Naarmate ik wat ouder werd vervaagde dat een beetje en ik moest daarbij voor Nederlands en Engels een boekenlijst lezen dus halloooo, ik had wel genoeg te doen. Nu ik studeer en wat meer de tijd voor boeken neem, heb ik het weer helemaal herontdekt: de inhoud van onze boekenkast blijft maar groeien. Maar bam, opeens is daar die hype: al je boeken weg doen.

boek

De boeken staan bij ons dan ook op kleur gesorteerd – OCD much?

Er zijn tegenwoordig namelijk een hoop bloggers die volgens het Konmari opruim principe hun hele boekenkast leegruimen en alleen de boeken houden die een ‘postivie vibe’ hebben. Prima natuurlijk, maar ik heb niet het idee dat het wél hebben van die boeken mij perse een ‘negatieve vibe’ geeft. Ik vind het juist leuk als ik bij iemand op bezoek ben en ik een kast vol boeken zie staan. Klinkt cliché, maar zoiets zegt veel over iemand: wat leest die persoon graag en wat juist niet? Daarnaast geeft het je huis sfeer. Nu begrijp ik dat je vreselijke saaie boeken weg doet en dat je niet voor altijd ál je boeken kan bewaren (of je kan je gaan aanmelden voor een rtl programma waar mensen nog maar één vierkante meter hebben om op te leven), maar om nu de helft weg te geven omdat de ‘vibe’ niet juist is.. Ik weet niet.

Hetzelfde geldt voor de eReader. Ik snap die hype ook wel, zeker op vakantie is het een uitkomst en de boeken zijn goedkoper (of zelfs gratis te vinden – foei foei), maar toch vind ik het ergens jammer. Ik vind het zo fijn om een boek in mijn handen te hebben en door het boek heen te kunnen bladeren. Ik heb dan ook pas één keer in mijn leven een verhaal op een eReader gelezen, die mocht ik even lenen, en toen ben ik halverwege gestopt (ook omdat het verhaal miserabel was, maar ergens schuif ik de schuld op dat apparaat).

Maar, dacht ik toen, eigenlijk is het hetzelfde met CD’s. Die worden natuurlijk ook steeds minder verkocht (hence het faillissement van Free Record Shop) en dat vond ik eerst ook dom. Ik kocht CD’s omdat ik vond dat dat zo moest. Maar nu doe ik dat lang niet meer want Spotify is gewoon super chill, dus wie weet dat ik zo ooit over boeken denk en alleen nog maar een simpele eReader in mijn kast heb liggen. Die hoef ik dan in ieder geval niet op kleur te sorteren.

Bron: foto

Wat vind jij? Doe jij je boeken ook snel makkelijk weg of bewaar jij ze liever?