DE KUNST VAN LOSLATEN

loslatenAls je mijn vrienden of familie zou vragen mij te moeten omschrijven, dan zou 80% denk ik zeggen dat ik een piekeraar ben. Ik ben namelijk een kampioen in piekeren over dingen die nog niet zijn. Heel vermoeiend en vaak ook onnodig. Gelukkig weet ik het van mezelf dus, dan kan ik er ook iets aan doen: en dáár komt de kunst van loslaten bij kijken.

Dingen die ik niet zo goed kan loslaten:

– Een bak Ben & Jerry’s ijs
– De hand van mijn vriend als hij ’s ochtends naar zijn werk moet
– Een brief in een brievenbus gleuf
– Mijn hond als we midden in een knuffelsessie zitten en zij abrupt besluit dat we klaar zijn
– De afstandbediening

maar ook

– De controle in een vliegtuig
– Problemen voor later
– Een afspraak bij de tandarts
– Doorweekt worden door de regen
– Vertraging met de trein

En bij dat laatste puntje ging het afgelopen week mis, wat meteen een mooi voorbeeld is. Ik ging namelijk terug naar Utrecht vanuit mijn ouders (Limburg) met de trein en in Eindhoven werd er aangekondigd dat deze trein niet verder zou rijden vanwege een grote brand. Reizigers op weg naar Utrecht werden geadviseerd via Rotterdam te reizen. Aka, ik moest in plaats van totaal 2 uur opeens 3.5 uur reizen, wat is dat nu weer voor een advies?

Voordat ik zoiets kan accepteren zit ik eerst nog in de ontkenningsfase. ”Hoezo gaat die trein niet? Dat zullen we nog wel eens zien!” – driftig begin ik dan op de NS app te zoeken naar andere opties die minder lang duren. Uiteindelijk concludeer ik dan (natuurlijk) dat reizen via Rotterdam inderdaad de enige optie is. En er zit dan niks anders op dan het los te laten. Ik ben toen maar een paar afleveringen Pretty Little Liars op mijn telefoon gaan kijken (liefde voor Netflix), waarbij ik bedacht dat ik dit waarschijnlijk ook zou doen als ik thuis was. Mijn telefoon was gelukkig opgeladen én ik had eten bij me, dus op die manier probeerde ik maar een positieve draai aan de hele situatie te geven. Zo kon ik het allemaal een stuk beter loslaten, maar ja, irritant bleef het wel hah.

Dus een positieve draai geven aan dingen is key, al is dat niet altijd even makkelijk. Soms kan je dingen gewoon niet veranderen en dan moeten we dat maar accepteren. Ik bedoel, een bak Ben & Jerry’s ijs is er om te delen ;). Heb jij wel eens moeite met loslaten?  

Bron: illustratie