BLOGGEN | VASTE RUBRIEKEN OF DOE TOCH MAAR NIET

vaste-rubriekenWanneer je als blogger een beetje ”regelmatig” wilt bloggen, sluipen ze er al snel in: ik heb het over vaste rubrieken. Dit zijn dus bepaalde artikelen die om de zoveel tijd terugkomen op een blog. Handig voor de blogger, maar hoe is dat eigenlijk voor de bezoeker?

Ik ben er ook wel fan van hoor, die vaste rubrieken. Zo plaats ik één keer per maand mijn favorieten van die maand, probeer ik om de zoveel weken een recept en boek review te delen en upload ik sinds kort ook een koopjesrubriek die vaker op mijn blog terugkomt. Dat zijn toch al een aantal artikelen per maand die me wat ruimte geven. Ik hoef er namelijk niet echt over te brainstormen en ze staan dan ook al klaar als het ware. Nu moet je alsnog alles wel ”doen”, maar het hebben van deze handvaten scheelt al een hoop voor je planning. Misschien is dat ook wel gelijk een tip wanneer je moeite hebt om een planning te hebben: bedenk een paar vaste rubrieken!

Als lezer is dit denk ik een heel ander verhaal. Je zult maar net een rubriek hebben waar een deel van je bezoekers niks aan vindt. Dan komt het toch nog steeds terug. Misschien vinden bezoekers het zelfs wel saai. ”Heh, wéér favorieten van de maand – weg ermee” en dat je blog daarom juist minder bezocht wordt. Het is natuurlijk ook je eigen keuze. Mijn boek reviews worden vaak minder bekeken, maar ik vind het leuk om te maken dus die houd ik er gewoon in. Het scheelt ook dat al mijn rubrieken maandelijks zijn, dus er is nog genoeg andere content.

Maar hoe zit dat dan met wekelijkse vaste rubrieken? In mijn geval is dat geen optie, ik blog 3 keer per week en dat zou wel erg eentonig worden (haha – hoi ben ik weer met mijn favorieten van de week). Maar wanneer je dagelijks blogt, is het zeker een optie. Zo heeft Younique’s Femke elke zondag de rubriek ”Things that made my week”, waarbij ze kort maar krachtig een paar grappige momenten deelt uit haar leven. Heel slim, want zo’n rubriek is elke week weer anders en omdat het ”grappig” is – klik je er als lezer ook snel weer op. Ideaal zijn dus de rubrieken die leuk zijn én waar mensen nooit op uitgekeken raken.

Bron: illustratie

Zelf vind ik vaste rubrieken als lezer wel fijn, maar de ”vrije” blogjes vind ik toch vaak nét wat leuker. Al ben ik groot fan van weekoverzichten en favorieten. En nu jullie: ik ben oprecht heel benieuwd wat jullie van vaste rubrieken vinden (als blogger of als lezer-zijnde?). Let me know!