TIPS | HOE OVERLEEF JE EEN KIJKAVOND?

 

Side note, the big flower in the pot is actually illegal to harvest because they are poisonous and has no natural enemy in scandinavia, so when the seeds speed it's almost impossible to stop them.

Als aankomende student ben je misschien bezig met het zoeken van een studentenkamer en daarbij horen de beruchte kijkavonden! Hoe kan je zo’n hospiteersituatie het beste aanpakken? Nu ik zelf al 3 jaar in een heel leuk huis woon en we al een paar kijkavonden gehad hebben, kan ik onder hand wel wat algemene tips geven. Het belangrijkste is natuurlijk dat ”die klik” er is en dat kan je niet forceren. Deze tips kunnen je misschien wel een beetje helpen waardoor het allemaal iets minder eng is. Daar gaan we dan, a la Hoe-overleef-ik Francine Oomen stijl!

1. Laat je ouders thuis

Natuurlijk is het geen ramp wanneer je je vader of moeder mee neemt, maar je gaat wel op jezelf wonen. Dit doe je óók zonder je ouders dus vroeg of laat sta je er ook alleen voor. Wat ik veel heb gezien is dat wanneer je een ouder mee neemt, je zelf amper aan het woord komt. Je bent dan wat meer ingetogen en dit is jammer, want wij willen natuurlijk niets liever dan jou leren kennen! Daarnaast kom je een stuk zelfverzekerder over wanneer je gewoon zelf gaat kijken. Onthoud dat de meeste mensen alleen gaan, daar is niks engs aan!

Dit is trouwens iets waar ik zelf ook achter kwam de eerste keer dat ik voor een kamer ging kijken. Ik nam braaf mijn vader mee, maar het was alleen nog maar méér awkward daardoor haha. Nooit meer gedaan daarna.

2. Wees jezelf (HET cliché)

Dit klinkt makkelijker dan het is, want natuurlijk ben je niet helemaal jezelf wanneer in je een groep gegooid wordt met studenten die elkaar al langer kennen. Inside jokes vliegen in het rond en dan kan je je aardig opgelaten voelen. Probeer toch gewoon jezelf te blijven. Je moet er uiteindelijk gaan wonen, dus je hebt er daadwerkelijk helemaal niks aan om je anders voor te doen. Bieden ze je een biertje aan terwijl je dit niet lust? Gewoon zeggen! Hierdoor laat je zien dat je ook gewoon je eigen mening hebt en dat is alleen maar mooi juist.

ho

3. Slim vragen stellen

Je moet je voorstellen dat zo’n avond voor de mensen die een kijkavond houden niet heel spetterend is. Het kan soms zelfs een beetje saai zijn. Jij als kandidaat kan dit veranderen door goede vragen te stellen! Wees origineel en stel dus niet alleen vragen over de kamer. Gebruik je tijd ook om te laten zien dat jij het belangrijk vindt met wie je gaat wonen. Interesse tonen kan zoveel schelen! Zo laat je ook weer wat meer van jezelf zien en heb je meer kans je te onderscheiden van de ”concurrentie”.

4. Niet te lang blijven plakken

Veel mensen denken vaak dat degene die het langst het blijft hangen, het ook daadwerkelijk wordt. Als ik terugdenk aan de mensen die wij gekozen hebben uiteindelijk, zit daar niemand bij die uren bleef hangen. Als het gezellig is, kan je dit natuurlijk doen, maar vaak voegt het weinig toe. Zeker wanneer je eigenlijk al weet dat je de kamer niet wilt, kun je het beste aangeven dat je er weer vandoor moet.

 5. Wat niet is, is niet

Het kan natuurlijk gebeuren dat je écht dacht dat je de kamer zou krijgen. Het klikte goed, het huis was mooi en de ”in jouw ogen toekomstige huisgenoten” waren ook heel enthousiast. Houd jezelf voor dat ze waarschijnlijk een hele hoop kijkers hebben gehad. Uit ervaring kan ik zeggen dat het vaak echt héél lastig is om iemand te kiezen. Ik vind iedereen altijd heel aardig, tof en gezellig en wil niemand teleurstellen. Maar als er gekozen moet worden, wordt er toch vaak naar het totaalplaatje gekeken en dan kan het dus gebeuren dat je het niet bent geworden. Geen probleem, je leert alleen maar van dat soort kijkavonden! Des te meer kans op een kamer de volgende keer!

Heb jij al eens moeten hospiteren?