HOE BELANGRIJK IS EEN SIDEBAR EIGENLIJK?

laptopDe lay-out van blogs gaan natuurlijk ook met de tijd mee en om de zoveel tijd verandert er wel weer wat. Iets wat ik steeds vaker zie, zijn blogs zonder een sidebar (dat is het gedeelte van een blog wat ik rechts heb staan). Natuurlijk vergaat de informatie dan niet, want die is meestal terug te vinden in de header of footer. Nu ik bezig ben met een nieuwe lay-out voor mijn blog (woehoe spannend!), ben ik nieuwsgierig naar wat jullie eigenlijk vinden van sidebar-loze blogs. 

Voordelen

  • Het geeft een meer ‘clean’ gevoel.
  • Meer plek voor artikelen, dat waar je blog natuurlijk om draait.
  • Foto’s kunnen groter ingeladen worden.
  • Nóg beter te gebruiken via tablets en mobiele telefoons.

Nadelen

  • Minder persoonlijk (tenzij je een header hebt met foto van jezelf o.i.d.).
  • Misschien juist te kaal.
  • Onderdelen zoals ‘categoriën’ en ‘follow buttons’ zijn minder snel te vinden (onder – of bovenaan).

Ik vind vooral het persoonlijke ding heel erg bepalend. Wat betreft de andere punten houd ik echt van een clean design en heeft een sidebar voor mij helemaal niet zoveel meerwaarde (áls je de info dan wel op een andere manier toonbaar maakt). Een sidebar is naar mijn mening vooral belangrijk wanneer je voor het eerst op een blog terecht komt: wie zit er achter de blog? En dat zou ik dan ook erg missen; een foto met een persoonlijke noot. Dit zou je echter op een of andere manier kunnen toevoegen zonder sidebar, met een beetje creativiteit. Ik ben er in ieder geval nog niet helemaal over uit, lastig!

Bron: foto 

De nieuwe lay-out wordt sowieso heel anders en zonder sidebar wordt die overgang dus nóg groter, maar een sidebar past dan wel weer wat minder bij die nieuwe lay-out. Haha poeh, dilemma’s. Wat vinden jullie: is de sidebar here to stay of vind jij een design zonder ook mooi?