DE 5 FASES BIJ HET SCHRIJVEN VAN EEN SCRIPTIE

scriptieHet is toch wat hè, zo’n scriptie. Ik heb al vaker laten vallen dat ik bezig ben met mijn ‘eindwerk’ aka master scriptie, maar nu ben ik er bíjna. De volgende 5 fases heb ik daar voor moeten doorstaan.

1. WOEHOE LET’S DO THIS

In het begin heb je er nog zin in. Je bent blij met je onderwerp, je begeleider is enthousiast, je hebt een goed voorstel plan en weet precies wat je wilt gaan doen. Waarom gedragen mensen zich altijd als zo’n dramaqueen tijdens het afstuderen? Het is een kwestie van wat in je hoofd zit op papier zetten en een statistisch toetsje eruit rollen. Moet lukken, toch? TOCH?

2. Wait a minute…

Oké, misschien niet. Want wanneer je net wilt beginnen met het daadwerkelijk schrijven van je scriptie, vraag je je af hoe dat eigenlijk moet, dat beginnen. Je besluit je maar een beetje in te lezen hier en daar, copy/paste wat stukken voor de inspiratie… Maar echt meters maak je niet. Je zit eigenlijk helemaal vast.

3. Mental Breakdown – Oke laat al maar!!!

De mental breakdown is een fase die iedereen zich wel zal herkennen wanneer je ooit een scriptie hebt moeten schrijven. Het is een moment waarbij je roept dat je  abrupt besluit te stoppen met je hele studie (ik persoonlijk gooide nog dramatisch met wat kussens rond voor het effect). Een carrière als wc-schoonmaakster klinkt opeens aantrekkelijk en je hebt vrede dat je nooit je diploma zult halen.

4. I GOT IT

Gelukkig is daar vaak (bijna altijd) het Eureka moment: je ligt in bed te woelen en opeens weet je het, you got it! Die moeilijke statistische kwesties zijn opeens heel simpel en de conclusie rolt uit je vingers. Gaat het dan toch echt gebeuren? Afstuderen? Je levert deze versie vaak in met het idee dat je er eigenlijk al bent. Bye bye scriptie!!

5. Het moment a la feedback.

Helaas krijg je vaak nog een feedback versie terug, waar nog 3094 aanpassingen in staan. Heel normaal en ook heel logisch, maar toch is het altijd weer even doorbijten om de ékte ekte versie helemaal af te maken (in deze fase bevind ik me momenteel trouwens). Je bent dan zó dichtbij, maar er toch nog niet helemaal. De eindstreep is te zien.

Bron: illustratie

Maar als het moment dan daar is en je je harde werk kan inleveren, is dat vast the best feeling ever (daar ga ik dan maar van uit anders heb ik abrupt geen motivatie meer). Heb jij wel eens een scriptie of super important essay moeten schrijven?