RECEPT | CITROENKOEKJES

citroenkoekjes1Mijn moeder maakte laatst echt heerlijke koekjes. En oké, deze lekkernijen gaan het niet winnen op presentatie – maar draait het sowieso niet om de smaak? Yes, daarom genoeg reden om het recept te delen want écht: wat zijn deze koekjes lekker. 

citroenkoekjes4

citroenkoekjes5

Wat heb je nodig?

  • 240 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram ongezouten boter, zacht
  • 225 gr kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroenschil rasp (vanaf ongeveer 2 middelgrote citroenen)
  • 1 groot ei
  • 1 groot ei dooier
  • 1 1/2 eetlepels vers citroensap
  • 3/4 theelepel citroensap extract
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1/2 kopje poedersuiker

Hoe maak je ze?

  1. Verwarm oven voor op 180 graden. Roer de bloem, bakpoeder en zout in een mengkom.
  2. Roer in een andere kom met een elektrische mixer de zachte boter, suiker en citroenschil tot een bleek massa. Meng het ei en het eigeel hierbij.
  3. Voeg bij bovenstaande kom de citroensap, citroen extract en vanille-extract toe en meng alles goed door elkaar.
  4. Stel de mixer op lage snelheid in en voeg langzaam de droge ingrediënten toe (van punt 1).
  5. Giet de poedersuiker in een kommetje. Schep ongeveer 1 1/2 theelepel deeg  (25g/stuk) en vorm dit tot een balletje. Rol deze vervolgens door de poedersuiker.
  6. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in een voorverwarmde oven (180 graden) 10-13 minuten. Laat ze op het ovenrooster  afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking.

Waarom ze zo lekker zijn? De citroen smaak proef je héél goed. Het zijn daarnaast echt van die koekjes die je zo heerlijk in de thee kan dippen. Mmm. Lijken jou deze lekker?