GASTBLOG LE BOYFRIEND | HOE JOUW ARTIKEL HOOG IN GOOGLE KOMT

google logoIk vond het wel weer eens tijd worden om mijn vriend achter mijn laptop te sleuren en nog een artikeltje te laten typen. We bloggen allemaal voor onszelf, maar het is toch nét leuker als meer mensen je artikelen kunnen vinden. Mijn vriend werkt als SEO specialist bij een bedrijf en weet bijvoorbeeld hoe je artikel hoger in Google terecht kan komen. Laat dát nu net handig voor ons bloggers zijn; ik dwong hem zijn kennis te delen. Enjoy!

Aangezien Ysanne (of is het hier Ys?) me lief heeft aangekeken, geef ik vandaag 7 tips om jouw blog beter vindbaar te maken in Google. Altijd handig – niet? Even een kleine introductie, want misschien weet niet iedereen wat SEO eigenlijk inhoudt. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Aaah lastiiigggg – hoor ik jullie al denken. Gelukkig is het optimaliseren van je blog voor zoekmachines niet eens zo heel ingewikkeld. Google is namelijk niet meer dan een antwoordmachine die vragen van haar ‘klanten’ aan informatie koppelt. Door naar een paar basic tips!

1. Wees consequent en duidelijk

Als jouw blog een zooitje is, dan maak je het Google erg moeilijk om je website te begrijpen. Dit gaat voor je hele site op, maar een concreet voorbeeld is dat je afbeeldingen een begrijpelijke en beschrijvende bestandsnaam moet geven: DCN_00039.jpeg staat nergens voor en kan Google niet herkennen. Dit is zonde want veel mensen kunnen via Google afbeeldingen op je blog terecht komen.

2. Één onderwerp per pagina = enough

Denk eens aan de teksten die je voor Nederlands moest schrijven (sorry dat ik jullie meeneem naar die periode) en hoe ze allemaal één hoofdgedachte moesten hebben. Dit wil je ook op je blog bereiken. Iedere pagina moet één hoofdonderwerp hebben dat je liefst kan uitdrukken in een paar woorden.

3. Zorg voor een duidelijke navigatie

Je menu is de hoofdnavigatie van je website. Kies daarom voor categorienamen en menu items die ergens op slaan. Noem je categorie over ‘boeken’ ook ‘boeken’ en niet ‘leesvoer’, ‘leuke lettertjes’ of iets dergelijks. Met deze items bouw je namelijk een thema op binnen je website en met ieder artikel wat je toevoegt aan dit thema versterk je het belang van dit thema in je site.

4. Aandacht voor de paginatitel en meta description pls

Zorg per pagina voor een duidelijke paginatitel met een meta description die beschrijvend en overtuigend is. De paginatitel is een “ranking factor”, dit wil zeggen dat Google het gebruikt om je positie op een zoekterm te bepalen. De meta description zie je nergens op de pagina, maar komt tevoorschijn in de zoekresultaten van Google als een soort van advertentietekstje. Dit is geen ranking factor, dus je mag er lekker creatief mee zijn. Tip: de SEO for wordpress plugin door Yoast helpt je dit bij iedere pagina netjes in te stellen.

paginatitel-metadescription

5. Schrijf véél en vaak

Tekst geeft aan waar een site en de onderliggende pagina’s over gaan (le duh), en dit is erg belangrijk voor SEO. Gelukkig schrijf je als blogger graag (toch?). Schrijf je nooit over pantoffels, dan gaat niemand je er ooit op vinden. Schrijf je iedere maand over je favoriete pantoffel, dan steven je in Google af op de status van Pantoffel Queen. Daarnaast, als je iedere dag een blogartikel de wereld in slingert dan weet Google je steeds beter te vinden.

6. Interne links zijn heul belangrijk

Als het even kan, verwijs dan naar gerelateerde blogs die je al eerder schreef. Dus schrijf je bijvoorbeeld iets over series, link dan naar je eerdere blog over Netflix. Dit helpt zoekmachines om een structuur te maken binnen de eerdergenoemde thema’s op je blog.

7. Statistieken are your friend

Zet Google Analytics en Google Search Console aan voor je website. Je kan hier naast die kekke bezoekersaantallen onder andere mee zien op welke zoektermen je lezers binnenkomen. Zie je bijvoorbeeld dat veel mensen op het artikel over sushi klikken, dan is het de moeite waard om nog eens een keer sushi te gaan eten  over sushi te schrijven. Luisteren naar je lezers heet dat!

Het belangrijkste is natuurlijk dat je schrijft waarover je wilt schrijven, maar sommige tips kan je altijd toepassen en zijn mooi meegenomen! Er is nog véél meer over SEO te vertellen, maar dit zijn een paar basic tips. Mocht je nou nog vragen hebben, laat het dan vooral weten. En oja, de groetjes van Ys!