HOE JE BESLUIT NAAST WIE JE IN DE TREIN GAAT ZITTEN

treinJe hebt de longen uit je lijf gefietst, om vervolgens nog nét de trein te halen. Uitgeput maar voldaan val je nog net niet de trein binnen om een seconde later het vertrek-sein te horen; score. Maar nog voordat je die rare metale hendel omdraait om de coupédeur open te schuiven, zie je het al: er zijn geen vrije tweezitters meer en je moet een random stranger gaan uitkiezen als reispartner… *Insert dramatisch muziekje*

1. Terwijl je de eerste stap in de veel te warme coupé zet, staren 30 random hoofden je aan. De overige 20 kijken niet op en doen alsof ze heel druk bezig zijn met hun tas en jas. Zelfverzekerd loop je langs de eerste stoelen, die kun je nu niet meer kiezen want omdraaien is een teken van twijfel; teruglopen is geen optie.

2. In het midden van de coupé zitten twee paar vierzits-stoelen. Hier zitten meestal reizigers met koffers zo groot als personen of vaders met kinderen, die door hun vrouw (ze had hoognodig behoefte had aan een portie me-time) naar de dierentuin zijn gestuurd. Ook geen optie, want op een koffer zitten is ook zoiets en aan schreeuwende kinderen heb je geen behoefte (je snapt opeens gelijk waarom die me-time voor hun moeder zo belangrijk is).

3. No problem, we bijven casual doorlopen. Nu komt het moment sûpreme: er zijn nog maar een stuk of 8 tweezits over en wanneer je té snel loopt, zul je dan ook in eerste klas terecht komen. Abrupt pas je je looptempo aan en lach je ongemakkelijk naar mensen waaraan je ziet dat ze denken ”nee pls kies mij niet”.

trein2

4. Snel kijk je naar de opties die je nog over hebt, een paar mensen hebben een tas op de lege stoel naast zich gelegd: een oude vrouw, een 16-jarige scholier, een zeer serieuze zakenman en een vrouw die uitgebreid aan het lunchen is. Wie o wie ga je kiezen?

5. In je hoofd ga je razendsnel de opties langs terwijl het bekende quiz-muziekje in je hoofd speelt. De oude vrouw zou wel eens uren lang tegen je aan kunnen gaan praten. De 16-jarige scholier luister knoerharde muziek van Jay Z en de vrouw die aan het eten is, heeft nog net niet haar tafeltje gedekt. Een tonijn-geur bereikt je neus. Nope.

6. En dus blijft er nog één iemand over en dat is de very important businessman. Je blijft stilstaan bij zijn stoel en hij lacht als een boer met kiespijn terwijl hij zijn leren koffertje bij zijn voeten zet. Jij glijdt smoothly op de stoel en bent blij dat je zit en dat dit dilemma er weer op zit. Wanneer hij 10 minuten later opstaat om bij zijn halte uit te stappen, ben je blij. Nu mag iemand anders jou uitkiezen.

Bron: illustraties

En dit alles gebeurt dan misschien in hooguit 1 minuut. Zoveel gedachtes, zoveel keuzes. Reis jij graag met het openbaar vervoer?