ATTENTIONNNN | SCHUIVEN MAAR

muntjeWie kent hem niet: het muntjes schuifapparaat op de kermis (is er uberhaupt een woordenboek verantwoord woord voor?). Mijn grootste verslaving en tegelijkertijd mijn grootste zwakte.

Ik hoor de muntjes al ratelen in de verte en zodra ik zo’n kast zie staan, is het te laat. Ik. moet. en. zal. muntjes. duwen. Terwijl uit de turbo polyp op de achtergrond ”here we go again” schalt, is die kast (ik noem het ”muntje muntje”) het enige waar ik nog aan kan denken. Zo laatst ook op Texel of all places. Alsof het zo had moeten zijn, want zeg nu zelf; hoe vaak staat er nu een kermis op Texel? Ik trok mijn vriend aan zijn mouw en met een briefje van €10 wapperde ik voor de kassavrouw. Geen woorden waren nodig, mijn blik zei genoeg en ik ontving 60 muntjes in een plastic ijsbakje. Klinkt veel, is het niet. Trust me. Na alle kasten goed bekeken te hebben (zeer belangrijke fase in het proces), kozen we er een uit waarvan ik vond ”dat de munten er goed bij lagen”. Aha.

Er zijn verschillende tacktieken wanneer het op het daadwerkelijk spelen van het spel aan komt. Zo kan je 4 muntjes tegelijkertijd in de kast knallen. Ik tel dan van drie tot één af zodat mijn vriend en ik de muntjes tegelijkertijd los laten. Ja, dit zijn zeer serieuze zaken. Vanwege het gewicht dat deze 4 munten samen creëren, zullen de muntjes op het randje eerder doorschuiven #tipvaneenpro. Zou ook een placebo kunnen zijn, maar ik zweer erbij. Het enige doel is zoveel mogelijk muntjes terugkrijgen, zodat je nóg meer muntjes hebt om erin te gooien en mijn verslaving gevoed wordt. Er liggen trouwens ook wat krasloten en penningen in de kast, waar je prijzen mee kan kopen. Maar hé, daarvoor doe ik natuurlijk niet mee.

En dan heb je opeens nog maar één muntje over. Het muntje waar alles van af hangt; het muntje dat het moet gaan doen. Dit muntje is de teen van de Spaanse keeper uit de WK-finale in 2010, waardoor we geen kampioen werden. Valt’ie verkeerd? Dan is het spel afgelopen. Zorgt hij ervoor dat andere muntjes gaan vallen? Dan heb je nog wat extra minuten plezier erbij gewonnen. Zodra ik besef dat het laatste muntje zijn taak niet heeft volbracht, zet ik de sprint in naar de kassa. Moet. nieuwe. muntjes. hebben.

Gelukkig grijpt mijn vriend op dit punt meestal in, voordat ik mijn halve salaris aan de kermis doneer. Met alle muntjes die ik in mijn leven in zo’n aparaat heb gestouwd, had ik waarschijnlijk nu mijn eigen muntje muntje kast kunnen kopen. Nee, wat zeg ik, mijn eigen muntje muntje emperium met meerdere muntjes kasten kunnen opbouwen.

En écht, ik weet heus wel dat die automaten gemaakt zijn om te trollen. Je kán niet winnen van muntje muntje. Het is de Mewtwo van alle kermis spellen. Je betaalt ook altijd 10 keer zoveel voor de muntjes, dan de prijs die je uiteindelijk krijgt. Maar dat is het ding, die hele prijs is me niks waard. De adrenaline rush daarentegen? Daar kunnen geen 10 turbo polyps tegen op en betaal ik graag een tientje voor. Ik denk dat we kunnen stellen dat we het casino beter uit mijn buurt kunnen houden.

Ik win overigens nooit meer dan een pakje mierzoete jawbreakers en een pakje rotjes. Heb jij wel eens muntje muntje gespeeld of ben je verstandig en negeer je die hele kermiskraam?