OPSOMMENDE FRUSTRATIES

2Ik sla mijn boeken open. Ik heb net mijn kamer opgeruimd, gedouched, ontbeten en alles klaar gelegd voor de epische leersessie die er aan hoort te komen. Ik ben er klaar voor! Vol goede moed open ik de slides, maar dan tref ik het aan. Mislukte opsommingen.

1Ik staar naar de slides. Ik weet niet wat het is met dit vak, maar de professor die jaren gestudeerd heeft om de meest ingewikkelde financiële crisissen uit te leggen, is per ongeluk vergeten te leren hoe je nu eigenlijk een opsomming maakt. Het is heel simpel toch? Toch? Ik bedoel, als ik een opsomming maak, doe ik dat meestal zo:

Drie dingen die ik leuk vind

 • Snoep
 • Nieuwe schoenen kopen
 • Laat naar bed gaan

KLAAR. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar neeee, meneer de professor besluit opsommingen te maken waar geen land mee te bezeilen valt. Waardoor het leren van de al moeilijke slides 32894 keer zo lang duurt. Als ik hem zou vragen om een opsomming te maken van dingen die hij leuk vindt, zou dat bijvoorbeeld zo gaan (gebaseerd op de soort opsommingen die hij in slides gebruikt met moeilijke termen):

Drie dingen die meneer de professor leuk vindt

 • Financiële crisissen uitleggen
 • Koffie drinken
 • Het liefst zwart met een klontje suiker
 • Waarom vind ik dit leuk?
 • Agrarische culturen in het Midden-Oosten hebben een positieve vooruitgang

Heb je ooit zo’n onsamenhangende opsomming gezien? Er gaan hier namelijk een aantal dingen mis die ik ga toelichten in een, hoe kan het ook anders, opsomming:

 1. Punt 1 en 2 zijn een prima onderdeel van de opsomming. Maar vervolgens gaat hij  punt 2 random toelichten in punt 3. DAT HOORT NIET IN EEN OPSOMMING.
 2. Een vraag ín de opsomming, die ook nog eens zonder reden dikgedrukt is. I rest my case.
 3. Punt 5 is meestal nog een compleet random toevoeging die niks met de vraag te maken heeft.

En echt mensen, dit is zó vermoeiend. Ik denk dat hij die opsomming bolletjes gewoon gebruikt omdat hij ze mooi vindt. Want voor de overzichtelijke functie gebruikt hij het in ieder geval zeker niet.

Foto’s: weheartit

Vind jij het ook zo frustrerend als je eens goed wilt gaan studeren, maar de leraar dit idee dwarsboomt?