KLIK KLIK | LACHEN NAAR JE TABLET

ipadIk heb weer iets nieuws gespot. Ofja nieuw is het niet helemaal, maar ik kwam op vakantie erachter dat dit ”fenomeen” speelt. Tuurlijk, ik zag online wel eens belachelijk makende plaatjes, maar afgelopen augustus maakte ik het pas écht mee. Waar ik het over heb? Mensen die met hun reusachtige tablet vakantiekiekjes maken.

Het begon al meteen de eerste avond op vakantie. Mijn vriend en ik gingen wat eten in een restaurant, want honger. We hadden een plekje bemachtigd op een vol terras en achter ons zat een Italiaanse familie. Iedereen was erbij, opa, oma, de achtertante, twaalf random kinderen; het was nog nét geen Bertolli pastasaus reclame. Reuze gezellig natuurlijk allemaal, totdat het eten werd geserveerd. Een vrouw van in de 50, ik gok een aangetrouwd figuur, pakte haar iPad uit haar tas en begon foto’s te maken. Met die tablet dus. Ze richtte het aparaat op het eten, maar ook de familie was de pineut. Moet je je voorstellen; zit je lekker te eten, pakt tante Truus een of andere huge Samsung Galaxy XSA 2.3.4C tablet erbij om van je smoel een foto te maken.

Afbeeldingsresultaat voor gif taking picture ipad

Ik weet niet waarom het me zoveel deed, misschien omdat ik het fenomeen nog nooit in het echt had gezien. Sure, verschillende memes die deze situatie tackelen passeren regelmatig mijn Facebookwall. Maar nu het recht voor mijn neus gebeurde, bevond ik me in een kleine shock.

Het werd echter nog erger die vakantie. Op een gegeven moment liepen we door de kleine straatjes van Alghero. Om de zoveel meter verscheen wel een fotogeniek steegje. Ik deed een poging tot het maken van een Instagramwaardige foto en blijkbaar had iemand anders dat zelfde idee. Ik werd op mijn schouder getikt door een oudere vrouw, toen ze me in het Engels vroeg of ik ”een stapje opzij kon zetten”. Natuurlijk, ik gehoorzaamde en zette een stap opzij zodat ze een foto kon maken. Ik gun haar die Instagram fame natuurlijk. Vervolgens deed ze iets wat ik totaal niet verwacht had. Ze haalde een reusachtige tablet uit haar tas en begon met dat geval een complete fotoshoot uit te voeren. Ze hield de tablet ook nog eens een meter van haar af en klikte daardoor drie keer de foto app verkeerd aan. De huiver was real. Terwijl ik haar aanstaarde, trok mijn vriend mij weg uit dit digitale fiasco.

Nou weet ik zeker dat ik straks als 70+’er ook moeite heb met apparaten. Dat ik word uitgelachen door een 23-jarige omdat het me niet goed lukt om een satteliet te besturen (want dat soort dingen kunnen dan enzo). En dat accepteer ik. Maar tablets gebruiken als serieuze fotocamera? Nee. Want, for once and for all:

Afbeeldingsresultaat voor taking picture with ipad

Bron: illustratie