HOE HET EK OPEENS BELANGRIJK VOOR ME WERD

ekWanneer Nederland aan het EK of WK meedoet vind ik de westrijden altijd héél belangrijk. Ik juich alsof ik een miljoen heb gewonnen en ik baal alsof mijn fiets is gejat. Maar nu Nederland uberhaupt niet meedoet aan het EK ( = voelt als 14 x gejatte fietsen), betekende het EK niet zo heel veel voor mij dit jaar. Totdat het moment aanbrak – en nee, dit gaat niet over een of andere knappe voetballer.

Het moment? Waar hééft ze het over? Ik heb het over ”het moment” toen ik me inschreef bij de EK poule van mijn werk. Even kort uitgelegd zit ik samen met mijn collega’s in een poule, waarbij je tegen elkaar strijdt. Je moet van tevoren de score van elke EK wedstrijd voorspellen op een website. Per goede voorspelling ontvang je een aantal punten. Degene met de meeste punten aan het einde van het EK, wint! De prijs die onderling bepaald is voor de winnende collega? Kaartjes voor de WK-kwalificatie wedstrijd Nederland tegen Frankrijk in oktober. ”Leuk, ik doe wel een keer mee” dacht ik nog, oh ja – dat heb ik geweten.

Het invullen ging prima, zover ”alles gokken” prima is. Zo had ik laatst als enige voorspeld dat Frankrijk zou verliezen van een of andere B-land. Wist ik veel. Hop, ik zakte meteen naar de 16e plek (van de 20). Ik moest ook 4 spelers uitkiezen die het vaakst zouden scoren. Thank god stond daarbij een lijstje van”aanraders” van namen, waar ik nog net Christiano Ronaldo tussen herkende.

Alleen beetje jammer dat hij niet scoort maar oke

Of ik de winnende prijs nou zo interessant vind? Nou niet eens echt, al zou het wel leuk zijn hoor. Wil ik mijn collega’s een hak zetten? Nope, ook dat niet. Nee, het is denk ik puur het ”spannende” element en het feit dat ik er eigenlijk totaal geen invloed op heb (al voelt dat soms wel zo, ik heb zo mijn rituelen #dontjudge). Ik leef nu zó intens mee met de wedstrijden, dat bij de meest random landen (zeg Albanië oid) ik hysterisch schreeuwend op de bank zit omdat ze in de 90e minuut nog scoren waardoor mijn voorspellende score nergens meer op slaat. Andersom is het ook zo, wanneer mijn score exact uitkomt ga ik helemaal door het dolle. Ik pak er nog nét niet mijn vuvuzela bij.

Jup, het is allemaal heel emotioneel. Laat staan dat Nederland daadwerkelijk mee zou doen, dan zou ik de stress niet meer handelen hoor. Ik heb overigens echt weinig verstand van voetbal, dus ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik nogal eh… verslavingsgevoelig ben haha. Mijn vriend vindt het allemaal al lang best, die mag nu bovengemiddeld veel voetbalwedstrijden zien.

Je zou denken, fijn zo’n EK zonder Nederland. Kan je lekker stressloos voetbal kijken. BUT NO. How about you? Leef jij mee met het EK nu Nederland niet meedoet of ben je sowieso al geen voetbalfan?

Bron: illustration