MIJN EERSTE KEER YOGA | NAMASTE ENZO

yogaIk hoef niemand uit te leggen dat yoga tegenwoordig helemaal hip en happening is. Op iedere sportschool is er wel een klasje te vinden en yogascholen schieten hier in Utrecht als paddestoelen uit de grond. Toen een collega voorstelde om een keer samen een les te proberen, stemde ik in. Ik wilde het altijd al eens proberen (en zo’n yoga app op je telefoon is toch nét even wat anders dan een echte leraar inclusief Aladin broek). Dus hop, daar gingen we!

We besloten ’s avonds een les te volgen, dus ging ik in één keer door na mijn werk: met een groot stress hoofd dus. Chaotisch kwam ik de yogaschool binnen en een overvloed aan rust overviel me (ja, zo cliché was het echt). Misschien waren het de geurstokjes, de CD van De Tuinen die er werd gedraaid, of door de manier waarop de eigenaar zweverig ”Welkom” zei terwijl hij met zijn handen zwierde; ik voelde me in ieder geval gelijk een stuk relaxter.

Tot mijn grote verbazing deden er ook 3 hele serieuze zakenmannen mee. Dan moet het wel héél hip en happening zijn. Het zorgde meteen voor een boost in mijn zelfvertrouwen: als Harry van de sales-afdeling zijn been in zijn nek kan leggen, dan moet ik dat toch ook wel kunnen? We begonnen in ieder geval met een kleermakerszit, iets wat een stuk moeilijker is dan je zou denken. Al wankelend luisterde ik naar de leraar: Mr. Yoga. Hij vertelde dat je nooit je grenzen over moet gaan, maar ”verken ze vooral”! Dit advies nam ik gretig aan en paste ik al gelijk toe bij het oprekken – dat ging ongeveer zo:

Tot zover het verkennen van mijn grenzen. Al snel volgde een hele hoop andere oefeningen waarmee ik, naarmate de les vorderde, steeds comfortabeler werd. Ja, 80% van de tijd had ik géén idee wat ik aan het doen was, maar de overige 20% beviel me eigenlijk erg goed. Goed genoeg voor een eerste les in ieder geval.

Ik ben lang dus deze move zorgde voor problemen in mijn omgeving

Na moves a la bovenstaande, kwam het laatste onderdeel van de les. Doordat er door de uitgebreide poses allerlei energie loskomt, moet je even rust nemen (dit zei Mr. Yoga, ik heb geen idee). ”Ga maar lekker liggen” zei hij, terwijl fleece dekentjes werden uitgedeeld. Het licht ging uit en we moesten 5 minuten snoozen. Terwijl Mr. Yoga op een of andere koeienbel tingelde, vielen mijn ogen langzaam dicht. Het heeft er vast belachelijk uitgezien, zo’n zaal vol met mensen op de vloer inclusief Harry van sales met een fleece dekentje. Maar relaxed was het zeker! Toen ik later de yogaschool uitliep had ik dan ook zó’n leeg hoofd. Nu de moves nog onder de knie krijgen.

Bron: illustration

Dus, erg wennen nog en ik voelde me ook écht een Houten Hark. Het beviel me in ieder geval wel goed genoeg om een strippenkaart te kopen (ok ok het was extra goedkoop via Groupon, maar goed, het is iets!). Heb jij wel eens aan yoga gedaan? Wat vind je ervan?