BURGERLIJK DILEMMA | SLAPEN IN HET DONKER OF NIET?

spoon“Pleaaase mag er een beetje licht door de gordijnen komen?” vraagt mijn vriend terwijl hij de gordijnen een stukje open schuift. Ik zucht, want ik slaap het liefs juist in een zo’n donker mogelijke kamer waarbij je écht niks ziet. ”Oke, maar mogen ze dan nog één cm meer dicht?” of iets in die trant antwoord ik dan. En zo kunnen we nog tien minuten lang over de mini afstand tussen de gordijnen discussiëren.

Ik denk oprecht dat er twee soorten mensen zijn. Een groep mensen die écht in een zo’n donker mogelijke kamer wilt liggen (als ik een knipperend lampje zie van het brandalarm ofzo moet daar tape op – in een hotel gooi ik er een handdoek overheen) en een groep mensen die graag een beetje licht in hun kamer willen (zoals mijn vriend, die dus soms stiekem het gordijn een stukje opzij schuift voordat we gaan slapen). Maarja, zodra het licht dan uit gaat heb ik dat natuurlijk meteen door. Alsof er met een TL-buis in mijn gezicht wordt geschenen (ok het is maar een zwak straaltje licht dat vanaf buiten komt maar dan nog).

Redenen volgens mijn vriend om licht door de gordijnen te laten komen:

  • Dan kan hij makkelijker opstaan ’s ochtends. Natuurlijk proces ofzoiets.
  • Dan heeft hij niet het gevoel dat hij onder de grond begraven ligt.
  • Als hij ’s nachts naar de wc moet of water gaat drinken, struikelt hij niet.

Redenen voor mij om juist in het donker te slapen:

  • Ik zie echt helemaal niks, waardoor ik dus sneller slaap op de een of andere manier. Geen afleiding denk ik? Zover je afgeleid van meubels kan worden.
  • Wanneer ik een lampje zie knipperen ga ik daar patronen in zoeken. Of zelfs ‘meetellen’. Vreselijk.
  • Ik word dus ’s ochtends al om 6 uur wakker zodra er nét in dat stukje open gordijn de zon schijnt.
  • Wanneer er een beetje licht in de kamer schijnt ga je opeens de raarste dingen zien. Die kapstok lijkt dan opeens op Karbonkel. Dan zie ik dus liever helemaal niks.

Ik tel hier 4 redenen van mij tegenover 3 redenen van hem. Dat lijkt me duidelijk! In de webshop van VELUX zijn een hoop verduisterende gordijnen te krijgen. Die bieden totale verduistering, speciaal voor mensen zoals ik! Deze mogen duidelijk op mijn verlanglijstje (al zal mijn vriend dat never toestaan hah).

Wat betreft mijn vriend en ik ben ik blij dat dit de ‘problemen’ zijn waar we over discussiëren. Hoe is dat voor jullie? Slapen jullie liever in een donker kamer of toch een beetje licht? Ik hoor het graag!