5 X LESSEN DIE IK LEERDE TIJDENS CARNAVAL

carnavalHet zal je misschien niet ontgaan zijn, maar afgelopen dagen was het weer tijd voor carnaval. Vandaag is de laatste dag (en die sla ik dan ook over), maar ieder jaar probeer ik als Limburger ook weer een dag mee te pikken. Als rock-chick ging ik tijdelijk door het leven en leerde een paar goede lessen!

1. Polonaises ontwijken like a pro

Voordat je het weet is er weer een polonaise aan de gang. Een stuk of 20 man loopt in een rijtje achter elkaar aan, terwijl de voorste persoon je lachend en lallend aankijkt. Kijk deze persoon vooral níet aan als je de polonaise aan je voorbij wit laten gaan. Voordat je het weet word je anders gegrepen en ben jij de nieuwe leider van die kekke polo.

2. Blauwbekken? No way.

Het kan nogal koud zijn tijdens carnaval, héél koud. Gisteren werd in Limburg code geel uitgeroepen dus ja, dan weet je het wel. Het magische woord is ”laagjes”; trek zoveel mogelijk laagjes aan om de wind te trotseren. Dat je het binnen dan weer bovengemiddeld warm hebt, maakt niet uit want niks is erger dan blauwbekkend te moeten feesten.

3. ”Ja maar ik ken de tekst niet”

Ik kom dan misschien wel uit Limburg, het dialect kan ik niet. Logischerwijs gaan veel liedjes mij dan ook voorbij, maar dat hoeft niemand te weten. Gooi die handjes in de lucht en zing fonetische woorden mee; niemand die doorheeft dat jij geen idee hebt dat het liedje over ruitewissers of een kruk en een fles gaat.

4. WC-bezoek uitgebreid voorbereiden

”Even snel naar de wc gaan” zit er niet in tijdens carnaval. Hele vriendinnengroepjes gaan natuurlijk samen, waarbij elk individu een pakje aan heeft met 5 lagen eronder. Dat pakje moet uit en dat pakje moet weer aan: reken maar uit, dat kan héél lang duren. Schat dus op tijd in of je moet, je wilt natuurlijk niet in zo’n rij moeten staan terwijl je het écht niet meer houdt.

5. ”Ja maar ik ken niemand”

Ik kan me voorstellen dat je niet helemaal in je eentje carnaval gaat vieren, maar soms kom je in een groep terecht waar je eigenlijk maar 2 mensen kent. Geen andere gelegenheid dan carnaval is handiger om mensen te leren kennen. Iedereen is vrolijk, het boeit niemand hoe je eruit ziet en wanneer je even niks weet te zeggen kun je nog altijd die polonaise van nr. 1 inzetten. No problemo!

Hebben jullie wel eens carnaval gevieren?