LEESVOER | EXIT – MICHIEL STROINK

exitKaften zoals deze spreken me aan, simpelweg omdat het opvalt. Op de een of andere manier komt de kaft ook een beetje als een ‘zelfhulpboek’ over, wat overigens totaal niet het geval is! Na ‘Of ik gek ben’ en ‘Tilt’ is Exit namelijk de derde roman van Michiel Stroink. Die eerste twee werden met lovende woorden ontvangen, hoe zit dat met dit boek? Ik las hem en dit is mijn review!

”Na de zoveelste ruzie met zijn vriendin, is er voor mislukt schrijver Abel Schreuder maar één manier om aan zijn ambitieloze leven te ontsnappen en dat is: verdwalen. Na een bezoekje aan zijn demente oma in het bejaardenhuis laat hij het lot beslissen en reist hij via Hannover naar Berlijn. Hier ontmoet hij de femme fatale Eva, de backpackprofessional Jerry en vele andere verlorenen die hem helpen de weg kwijt te raken. Ondertussen zoekt hij naar een verklaring voor zijn verdwaalzucht en begint hij te schrijven over zijn vader en zijn opa.”

Een redelijk vage beschrijving vond ik zelf en ik wist dan ook totaal niet wat ik van het boek moest verwachten. Zoals ik al zei was ik wel heel benieuwd (mede door de kaft) en ik dook dan ook nietsvermoedend pagina één in. Abel besluit na een flinke ruzie met zijn vriendin naar Duitsland te vertrekken (=exit). Hier doet hij zich voor als iemand anders, om zo niet te hoeven nadenken over het gedoe van thuis. In Duitsland besluit hij verhalen te schrijven over zijn vader en opa, wat uiteindelijk een hoop verklaart over Abel’s persoonlijkheid.

Michiel schrijft lekker vlot én met een goede portie humor; houd ik van! Nadat Michiel al op de eerste pagina de ruzie tussen Abel en zijn vriendin perfect beschrijft (met de meest accurate beschrijving ever van een lelijk koffiekopje dat naar zijn hoofd wordt gegooid), was het voor mij wel duidelijk dat Michiel het begrijpt. Persoonlijk vond ik vooral het eerste deel erg sterk, maar daar waar het me in het begin pakte verloor ik dat juist weer een beetje aan het einde: dit stuk was soms ietwat chaotisch. De verhalen van Abel’s vader en opa zijn zeker goed geschreven, maar dit was soms een beetje verwarrend.Al met al een goed boek: een lekkere weglezer van een schrijver die niet bang is om te choqueren én waar je meer van wilt. Ik heb zijn vorige boeken nog niet gelezen, maar daar ben ik nu ik Michiel’s schrijfstijl ken toch wel erg nieuwsgierig naar geworden.

Het boek Exit is voor €18 te krijgen bij o.a. Bol.com. Kende jij dit boek al?