LEESVOER | POGINGEN IETS VAN HET LEVEN TE MAKEN

pogingen_iets_van_het_levenIk was zó benieuwd naar dit boek! Niet gek ook, dit boek is namelijk afgelopen maandag tot het ‘Boek van het jaar’ uitgeroepen. Dus timing, wat betreft deze recensie. Of ik er ook zo enthousiast over was, lees je hier!

De achterflap

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Technisch gesproken is hij bejaard, maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.

Wat ik ervan vond

Ik moet zeggen dat dit boek me in het begin nogal vreemd leek, maar dat veranderde al snel nadat ik de eerste pagina gelezen had. Hendrik beschrijft alles zó hilarisch en droog en gebruikt daarbij ook nog eens gebeurtenissen die in 2013 in het nieuws waren. Je kan je afvragen hoe een boek, dat zich elke dag in een bejaardentehuis afspeelt, interessant blijft, maar echt; dat kan. Ik kon dan ook niet anders dan Googlen wíe die Hendrik Groen nu is. Zo kwam ik erachter dat het géén biografisch boek is (al komt het écht zo over), maar geschreven is onder een pseudoniem. Kleine tegenvaller, maar alsnog een mooi boek. Er gaan geruchten rond welke bekende schrijver het zou kunnen zijn, maar vooralsnog houdt deze persoon zich blijkbaar liever stil.

Conclusie

Ja, dit boek hoort écht bij een van de leukere boeken die ik afgelopen jaar gelezen heb. Het mag dan in dagboek-vorm geschreven zijn (waar ik niet altijd even fan van ben), maar bij dit boek past het! Het is luchtig doch een echte binnenkomer, grappig én laat je inzien dat we uiteindelijk allemaal hetzelfde eindigen: oud en verlept. Een echte aanrader dus!

Pogingen iets van het leven te maken is hier voor €19 bij Bol te krijgen. In 2016 komt een tweede deel uit, en daar ben ik dan ook héél benieuwd naar; ga ik zeker lezen! Kende jij dit boek al?