LEESVOER | DE VERWARDE CAVIA

boek-paulienIk las ooit al eerder twee boeken van Paulien Cornelisse. Hilarisch, vond ik. Dus toen haar nieuwe boek ‘’De verwarde cavia’’ verscheen, stond ik te popelen om het te lezen. Zodoende. Hoe ik het vond?

In De verwarde cavia maken we kennis met Caaf, een kortharige cavia die elke dag naar werk gaat. Caaf werkt op de communicatieafdeling van een bedrijf dat onder leiding staat van een groot moederconcern. Want zo zijn cavia’s: die drinken gewoon koffie, praten gezellig met collega’s en googlen enge ziektes onder werktijd. Werken op een communicatieafdeling blijkt daarnaast vooral te bestaan uit ‘mailing’ en het ordenen van post-its en punaises. Cavia houdt ervan en veracht het tegelijkertijd. Cavia realiseert zich dit wanneer ze vlotte mede-cavia Enzo ontmoet, verantwoordelijk voor de communicatie binnen het moederconcern, en daarmee voor een groot dilemma komt te staan.

Ik moest in het begin nogal wennen aan het feit dat het verhaal daadwerkelijk over een cavia gaat. Ik dacht eerst het zal wel een ‘’bijnaam’’ zijn, maar niets bleek minder waar. Het maakt verder niet veel uit voor het verhaal, het past juist wel bij het hele belachelijk maken van het kantoorwereldje. Wat ik erg fijn vond, was dat het boek uit korte hoofdstukken bestaat zoals je van Paulien kan verwachten. Het is in principe een beetje columnachtig, maar dan fictie. Een ideaal boek voor in de trein, of als je even snel tussendoor een stuk wilt lezen. Op die
manier had ik het boek dan ook binnen 3 dagen uit. Het leest lekker door en, ondanks dat het boek niet echt een specifiek verhaal heeft, is het wel een heel leuk boek. De typische kantoorsituatie zijn zó herkenbaar.

Ik heb meerdere malen hardop moeten lachen en vond het jammer dat ik het boek zo snel uit had. Dat zegt voor mij wel genoeg en ik noem het dan ook zéker een aanrader. Weet je van je zelf dat je van Pauliens schrijfstijl en vooral humor houdt? Dan zou ik ‘m zeker lezen!

‘’De Verwarde Cavia’’ is voor bij o.a. €14,99 Bol te krijgen. Heb jij al eerder van dit boek gehoord en lijkt het je wat?