LEESVOER | US

usDit boek stond al een tijdje op mijn leeslijstje en nu heb ik hem eindelijk uit! Ik twijfelde eerst of ik er een review over wilde schrijven, maar het beviel zó goed dat ik hem toch even met jullie wilde delen. Waarom het zo’n leuk boek was? Lees maar mee! 

Us gaat over de sullige, droge en vooral typisch Engelse man Douglas, die tijdens een reis door Europa zijn gezin bij elkaar probeert te brengen. Zijn vrouw heeft namelijk vlak voor vetrek aangekondigd bij hem weg te willen. ‘Het is op’, en nu hun zoon uit huis gaat heeft ze niet langer de behoefte om met Douglas samen te zijn. De reis door Europa die zolang gepland stond, gaan ze nog wel samen doen als een soort van afscheid. Een klap in het gezicht voor Douglas, die dan ook besluit om er alles aan te doen om zijn gezin bij elkaar te houden.

Het boek bestaat uit flashbacks naar hoe Douglas zijn vrouw heeft leren kennen en verliefd op haar is geworden. Maar ook momenten als de geboorte van hun zoon en het overlijden van hun dochtertje komen langs. Daarnaast lees je natuurlijk ook in het nu; hoe de reis in Europa verloopt. De steden die ze bezoeken (waaronder Amsterdam) worden uitvoerig beschreven, wat voor veel herkenning zorgt en het boek nóg echter maakt. Zo voelt het alsof je zelf ook een beetje op reis bent.

Maar moeten we het lezen?

Wat ik zo tof aan dit boek vind is dat het écht heel erg grappig geschreven is. De hele situatie is natuurlijk nogal triest, maar toch blijft Douglas er zo extreem nuchter en droog onder; zoals alleen een Engelsman dat zou kunnen zijn. Echt een van de leukere boeken die ik dit jaar gelezen heb, zelfs mijn favoriet te noemen! Ik geef zelden 5 sterren aan een boek, maar deze verdient dat zeker. Us (of Wij – zoals hij in het Nederlands verkrijgbaar is) is voor €9,50 te bestellen bij Bol.com.