LEESVOER | STATION ELEVEN

StationElevenIk wilde al een tijdje een boek proberen met een post-apocalyptisch verhaal. Toen ik over de gewonnen prijzen én de vele goede verhalen hoorden, wist ik dat Station Eleven van Emily St. John Mandel mijn eerste post-apocalyptisch boek zou worden; hoe ik dat ervaarde lees je vandaag!

De Georgische Griep raast als een neutronenbom over het aardoppervlak. Volgens nieuwsberichten ligt het sterftecijfer op nagenoeg 100 procent. Een paar dagen later is de beschaving inderdaad ten onder gegaan, op een maar mensen na die resistent tegen het virus zijn. Het leven in de nieuwe wereld lijkt betrekkelijk veilig, maar de onzekerheid is groot en gevaren dreigen. Want kun je overleven zonder antibiotica, stromend water en talloze andere alledaagse gemakken die met de wereld zoals wij die kennen verloren zijn gegaan? In Station Elf lees je een verhaal over een handvol overlevenden en hun strijd om door te gaan in een wereld die nooit meer dezelfde zal zijn.

Je volgt in Station Eleven verschillende personages, die om en om aan het woord zijn en allemaal iets met elkaar te maken hebben of krijgen. Het boek speelt zich af in de tegenwoordige tijd, maar je leest ook stukken die zich afspelen in het verleden of in de toekomst. Dat maakt het wat ingewikkelder om te lezen, maar je krijgt al snel in de gaten wie en wat zich waar afspeelt. Er wordt met flashbacks gewerkt om de wereld te omschrijven zoals die eruit zag vóórdat de griep uitbrak. Door steeds te switchen in tijd, blijft het verhaal spannend.

Wat las ik dit boek lekker makkelijk weg, fijn zijn dat soort boeken! Wat ik daarnaast zo bizar aan dit verhaal vind, is het feit dat het serieus zou kunnen gebeuren ooit. Stel je voor dat er in de toekomst écht een griep zal zijn waardoor 99% van de mensheid wordt uitgeroeid? Dat is niet voor te stellen, maar dit boekt laat het zo geloofwaardig overkomen waardoor het meteen een heel sterk en vooral meeslepend post-apocalyptisch verhaal is. Een aanrader wanneer je een goed en niet té lastig post-apocalyptisch verhaal wilt lezen of dit een keer wilt proberen!

Station Eleven is hier bij Bol voor maar €10,99 in het Engels te krijgen. Dit boek is (nog) niet in het Nederlands beschikbaar. Kende je het boek al en zou je het willen lezen?