LEESVOER | MODERNE ROMANTIEK

romantiekAziz Ansari kan je misschien kennen van de leuke Netflix serie ”Master of None”. Naast acteur, is hij  cabaretier en nu dus ook schrijver! In dit boek besluit Aziz de handen ineen te slaan met socioloog Eric Klinenberg en de liefde anno 2016 te onderzoeken. Of het beviel?

Het vinden van je soulmate is zo simpel nog niet. Zocht je vroeger vooral in de straat of buurt, tegenwoordig heb je iedere potentiële partner 24 uur per dag in je broekzak. Het zou het daten allemaal makkelijker moeten maken. Je kunt immers alles wat je leuk vind aan iemand selecteren; van opleidingsniveau, afkomst, religie, tot favoriete film of band. Maar is veel meer keus nu eigenlijk altijd beter?

Aziz en Eric doen onderzoek naar de liefde in verschillende landen, houden daarnaast interviews en maken gebruik van internetfora. Beetje bij beetje leren ze wat de grote verschillen zijn tussen de liefde van nu en die van heel wat jaren terug. Naast deze ontdekkingen, bevat Moderne Romantiek ook de grappig vergelijkingen en anekdotes van zowel Aziz als de geïnterviewden. Wat doe je als je je ex continu tegenkomt op social media? Hoe zit het met moderne romantiek en tekstberichten? Dit maakt het boek zowel herkenbaar als interessant.

Het leek me een heel leuk concept; een boek dat verschillende onderzoeken en theorieën gebruikt en dit combineert met humor. Helaas komt het idee toch niet helemaal goed over. Het kan ook aan de vertaling van het boek liggen, wat ervoor zorgt dat veel grappen niet kloppen. Die humor is juist wél de kracht van het boek, want je gaat niet 300 pagina’s droog een onderzoek lezen. Doordat de humor niet altijd even goed overkwam, is het boek toch wel wat langdradig te noemen. De stukken waar Aziz scherp uit de hoek komt zijn erg leuk, maar het onderzoek zelf is iets teveel van het goede.

Ik lees eigenlijk theoretisch boek als deze (al die jolige studieboeken daar gelaten natuurlijk). Leuk voor de verandering, maar het concept kwam toch niet helemaal over. Moderne Romantiek is voor €20 te krijgen via Bol.