LEESVOER | DE GROTE STILTE

John Boyne kennen we natuurlijk van het boek (en film!) “De jongen in de gestreepte pyjama”. Ik las dat boek destijds voor Engels, onder het mom van “ik heb geen tijd” en “ah fijn, een lekker dun boek”. Ik vond het uiteindelijk een heel heftig verhaal (ik durfde de laatste pagina’s amper om te slaan weet ik nog). En dus was ik ook wel benieuwd naar Boyne’s andere werken en ik besloot zijn nieuwe roman “De Grote Stilte” te lezen. Maar is het wat?

Wat me meteen opviel aan het boek is dat de titel nogal dramatisch overkomt. “De Grote Stilte”, dat klinkt als een boek dat je je sims poppetje laat schrijven wanneer je nog wat schrijvers-skills nodig hebt. Maar goed, ik besloot de achterflap te lezen en het onderwerp, pedofilisme onder priesters, is dan ook niet even een luchtig dingetje; het is zelfs best een gevoelig onderwerp. Maar het mooie is juist dat Boyne dit dus wél heel luchtig beschrijft. Uit het oogpunt van een onschuldige priester zie je door middel van flashbacks en momenten in het ”nu” hoe het aanzicht van de Katholieke kerk is verschoven. Zo wordt de jonge priester rond 1970 op handen gedragen, maar wordt hij rond 2010 voor pedofiel uitgescholden.

Het boek is geschreven voor alle slachtoffers die aan het kindermisbruik hebben geleden. Maar doordat het boek uit het oogpunt van een priester zelf wordt geschreven, laat het tegelijkertijd zien dat ook de onschuldige priesters een soort slachtoffer zijn. Want wat als je van verkeerde zaken af weet, maar er niks aan doet: ben je dan schuldig?

Het onderwerp klinkt misschien heel heftig, maar geloof me, Boyne heeft dit met zoveel overtuiging geschreven. Ik was meteen vanaf het begin geboeid en zou het boek dan ook zeker aanraden. “De Grote Stilte” is voor €19,99 te krijgen bij o.a. Bol.com.

Welk boek ben jij aan het lezen?