LEESVOER | NINETEEN EIGHTY-FOUR

1984Je hebt er vast wel eens van gehoord: het boek Ninetheen eighty-four van George Orwell is een échte klassieker. Hoe ik dat weet? Mijn vader zei ‘Hee, die heb ik ook nog gelezen toen ik jong was’, dan weet je wel hoe laat het is. Nadat mijn vriend hem had gelezen en er heel enthousiast over was, besloot ik ook een poging te doen. Wat ik ervan vond? 

In 1984 is 40-jarige Winston de hoofdpersoon die in een wereld leeft waar alles wordt gecontrolleerd door de staat. Hij woont in een klein appartement in London dat een telescreen heeft die niet alleen de hele dag lang beelden uitzendt, maar ook een ingebouwde camera en microfoon heeft waarmee de staat hem bespioneert. Op zijn werk moet hij dagelijks krantenartikelen uit het verleden vervalsen zodat zij bij het nieuwe beleid passen. Winston is het echter totaal niet eens met de staat, maar kan hier niet teveel over nadenken aangezien er ook sprake is van een ‘thought police’: een groep die mensen met verkeerde gedachtes laten verdwijnen. Wanneer Winston verliefd wordt op Julia en ze samen besluiten zich tegen de staat te verzetten, wordt alles anders.

Het boek is goed te volgen en op een leuke en bizarre manier geschreven. Het verhaal begint redelijk langzaam, maar krijgt al snel meer tempo wanneer Winston Julia ontmoet. Ondanks het feit dat het boek uit 1948 komt, zou het bij wijze van vandaag nog geschreven kunnen worden; dat maakt het ook zo bijzonder. De schrijver heeft in principe een verhaal geschreven dat zich in de toekomst afspeelt, niet wetende dat de wereld van vandaag er akelig veel op lijkt.

Maar is het er eentje die je moet lezen?

Ja, en alleen al omdat het een echte klassieker is. Ik heb vrij lang over dit boek heb gedaan, je hebt hem misschien een hele tijd rechts in mijn zijbalk zien staan (hèhè, kan ik eindelijk dat plaatje veranderen). Dat betekent niet dat ik het geen leuk boek vond, in tegendeel, ik had gewoon niet veel tijd om eens flink door te lezen. Naast dat het een echte klassieker is, is het echt bizar hoe een boek dat al zo oud is op de dag vandaag nog steeds zo relevant kan zijn. Zo denken wij misschien wel dat we zelfstandig en vrij zijn, terwijl er in onze wereld ook sprake is van een hogere macht die vanalles voor ons bepaalt. Ja, ik vond dit een heel bijzonder en vooral intrigerend boek!

Het boek is hier in het Engels te krijgen voor €9,50. Ninetheen eighty-four is ook een aantal keer verfilmd, die wil ik zeker nog zien.  Kende jij dit boek al en heb je hem gelezen?