LEESVOER | TONIC

tonicIk bevond me afgelopen tijd weer heerlijk met mijn neus in het nieuwe boek ‘Tonic’ van Ralf Mohren. Een waargebeurd verhaal gebaseerd op Ralf himself die alcoholist was. Interessant onderwerp vind ik en zijn schrijfstijl sprak me óók nog eens aan. Genoeg redenen om het boek te lezen dus! Is het een aanrader?

Het boek

Arthur Poolman is alcoholist en leeft in een wereld waarin drank de baas is. Het begint met alleen in de weekendjes: alle zorgen even vergeten. Maar steeds meer en steeds vaker heeft hij drank nodig om nog te kunnen functioneren op de middelbare school waar hij lesgeeft. Zijn vriendin Maïte en familie maken zich grote zorgen, maar kunnen weinig doen zonder Arthurs wil. Arthur valt ondertussen steeds dieper, onbereikbaar voor zijn dierbaren, tot hij de bodem raakt. Daar rest hem nog maar één keuze: nooit meer drinken of alles verliezen.

De inhoud

De keuze tussen nooit meer drinken of alles verliezen lijkt een hele simpele keus. Het duurt echter heel lang voordat Arthur hier achter komt. En wanneer hij die keus maakt, zijn er ook momenten van twijfel. Drank maakt zo’n groot deel uit van zijn leven, waarmee moet je zoiets vervangen? Hele vriendengroepen vallen weg, groepen waarmee hij vooral ging ‘zuipen’. Dit is misschien nog de grootste uitdaging voor Arthur: hoe is het leven leuk zonder alcohol? Aangezien het verhaal gebaseerd is op Ralf zelf, merk je dat het echt uit alle eerlijkheid is geschreven. Het boek is dan ook een middel om hem van de drank af te houden. Het boek gaat gelukkig niet alleen maar over afkicken. Zo vertelt hij ook veel over de vakanties met zijn vriendin of de uitjes met zijn vrienden.

Maar moeten we het lezen?

Wat ik zo mooi aan dit boek vind is de eerlijkheid waarmee het geschreven is. Er komt veel meer bij kijken dan ‘alleen verslaafd aan alcohol zijn’. Want wat gebeurt er wanneer je weer ‘genezen’ bent? Hoe vul je die leegte? En hoe gaat Arthur met zijn twijfel om? Ralf Mohren heeft daarnaast een hele fijne en vooral vlotte schrijfstijl, waardoor je lekker snel door kan lezen. Soms vond ik het wel weer even goed geweest als hij weer eens een sixpack bier ging halen, maar aan de andere kant is dat natuurlijk wel de grauwe waarheid. Een goed boek en zeker ook te lezen voor mensen zonder een verslaving 😉 Tonic is onder andere te krijgen bij Bol.