LEESVOER | NOT THAT KINDA GIRL

1Ik kreeg de kans om het eerste en tevens nieuwe boek van Lena Dunham (ook wel bekend als Hannah in de serie Girls) te lezen. Ik lees graag, dus die kans sloeg ik natúúrlijk niet af. Daarnaast heb ik alle seizoenen van Girls gezien en Lena komt echt over als een apart maar leuk mens. In dit boek leer je haar heel goed kennen (misschien zelfs iets té goed). Is het boek het waard om te lezen?

2

Het boek

Lena beschrijft verliefdheden, eenzaamheid, hoe het is om vijf kilo te zwaar te zijn terwijl je alleen maar gezonde dingen eet, vriendschappen met geweldige vrouwen, relaties met foute vriendjes, ware liefde en bovenal: hoeveel moed het vergt om te geloven dat jouw verhaal het waard is om te vertellen. Een strijd die volwassen worden heet.

3

Lay-out

Wat me logischerwijs het eerste opviel is de lay-out van het boek. Héél belangrijk, want dat kan een reden zijn om het boek uberhaupt op te pakken, eens door te lezen en misschien zelfs te kopen. De titel is krachtig en mooi opgemaakt. Het is wel een beetje misleidend, want het boek lijkt hierdoor Engels terwijl ik een Nederlands exemplaar heb. De kaften zijn van binnen heel leuk bedrukt met vrolijke figuurtjes. Klein detail, maar wel tof!

4Inhoud

Het boek bestaat uit 5 delen: Liefde & seks, Lichaam, Vriendschap, Werk en Het grote geheel. Wat meteen duidelijk wordt is dat Lena zich nergens, maar dan ook nergens voor schaamt. Ze deelt in ieder geval alles wat ze heeft mee gemaakt en beschrijft dit in de kleinste details. Dat maakt het natuurlijk heel echt en herkenbaar en dat doet ze dan ook erg goed. Haar drijfveer om dit zo te delen is om andere (ons, de lezers dus) te kunnen behoeden voor de door haar gemaakte fouten. Iedereen doet wel eens iets geks (Lena misschien wel wat bovengemiddeld meer) en iedereen is wel voor iets bang. In het laatste deel ‘Het grote geheel’ geeft Lena zich echt bloot door te laten zien hoe bang ze is voor ziektes en de dood. Iets waar ik me wel goed in kan vinden, als groot hypergonder! Verder staan er veel tekeningetjes in en ook dat maakt het boek heel eigen (een beetje Francine Oomen stijl ook wel).

5

Allemaal leuk en aardig, maar is het boek het waard om te lezen?

Ik zou zeggen ja. Het is geen usual boek en doordat het echt over Lena zelf gaat, is het heel persoonlijk. Het geeft je een goede boost dat iedereen wel eens rare dingen doet. De plaatjes maken het lekker speels en het is daarbij ook grappig geschreven. Ik zou wel aanraden om de Engelse variant te lezen, aangezien de grapjes in het Nederlands vaak net niet helemaal goed overkomen. Het boek is onder andere te koop Bol.com.